Teljes verzió megtekintése : Az ember esze megáll
Bagi Zoltán 2007-05-31, 16:37 Ma délelőtt kaptam egy telefonhívást kedves pesti ismerősömtől, akiknek (testvérpár) segítek a honlapjuk nemzetközi promótálásában. Egy xcart scripten működő online shopról van szó. Jó két héttel ezelőtt a tárhelyesek upgradelték a mysql-t 4-ről 5-re és az oldal meghalt. Lényeges tudni, hogy a helyezéseket elnézegetve csak mosolyogtunk mindannyian. Na ez már a múlt.
Szóval elkezdődött a tréfás menet. Kapcsolatfelvétel az xcart helpdeskkel, hogy hamar adjanak valamilyen kiegészítést, upgradet, amivel a lap magához térhet. Egészen máig semmi infot nem kaptam. Ma felhívott a srác, hogy az xcart, amit egy magyar cégtől szereztek be az egy kalózmásolat volt és ezért nem álltak velük szóba a helpdeskes arcok. Ma megrendelte az original scriptet fele annyiért, mint amennyiért a találékony magyarok lehúzták őket.:eek:
Na anyit kell tudni, hogy az okos, tréfás átverők elég rossz fát pisiltek le, mert a testvérpár elég durva helyen dolgozik:cool:
Longhand 2007-05-31, 17:09 Szép történet. Eladnak egy lopott szoftvert dupla áron. Cég fő profilja szoftver forgalmazás akitől vették?
Bagi Zoltán 2007-05-31, 17:11 Szép történet. Eladnak egy lopott szoftvert dupla áron. Cég fő profilja szoftver forgalmazás akitől vették?
Igen valami olyasmi lehetett, de azt mondta a srác, hogy már se honlap se semmi nincs.
Fő profiljuk az átverés, és a legfelháborítóbb, hogy emberek ebből meg tudnak élni:eek:
Az ember esze megáll:
520 forintot kértek el ma a Postán, egy síma A4 lap faxolásáért :eek:
Huh, az még gombócban is sok!
Egyébként sajnos elég sok ilyen átverős dolog van. Csak hoyg egyet említsek, a terminál fórumán írtak le egy elég komoly lehúzást, aminek nagyon kiváncsi vagyok a végére. Remélem a gyerek azt oda majd beírja.
Csak annak, aki esetleg nem olvasta volna: hxxp://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=29196
Elolvastam azt a topicot, nagyon durva hogy mit meg nem enged magának az a cég.
A némettanár csajszi, akinek a fordítós lapja van mesélte, hogy van egy webdizájner tanítványa aki szerint az arculatterv-mminták megrendelésekor az esetek leglább 20%-ban, egy az egyben lenyúlják az ötleteket.
Longhand 2007-06-06, 11:24 Csak 20%? Én ennél többet gondoltam :)
Huh, az még gombócban is sok!
Egyébként sajnos elég sok ilyen átverős dolog van. Csak hoyg egyet említsek, a terminál fórumán írtak le egy elég komoly lehúzást, aminek nagyon kiváncsi vagyok a végére. Remélem a gyerek azt oda majd beírja.
Csak annak, aki esetleg nem olvasta volna: hxxp://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=29196
Háááát, ha csak úgy meséli ezt valaki, oké, aláírom, lehúzták a csávót. Ám olyan nagyon, olyan de nagyon-nagyon nagy különbséget én nem veszek észre a bemutatott logók, és az ő fejléce közt.
Hol az a határ, amire azt lehet mondani, hogy innen olyan, onnan meg már nem? Nem hogy vékonyka lenne ez a határ, hanem még elmosódott is!
1. Izlésről vitázni nem lehet.
2. Nekem a bemutatott logók sem tetszettek.
3. Az "árut" leszállították.
nem tetszik - de egy elvont fogalom.
Lehet 100%-ban valamire azt mondani, hogy nem tetszik? Persze, NEKEM nem tetszik - hát ez az. "Egyszemélyes" állítás.
Használhatatlan létezik - ez használható, az nem használható.
De hogy ez nekem nem tetszik, az meg tetszik?
Legutóbb névjegykártyát csináltattam, az előzetes elképzelés után legyártottak 5-6 féle minta-kártyát, hogy most a valóságban is 90%-ban így fog kinézni. Kell e vagy sem? Persze ezért az 1-1 darabos minta után fizetni kellett. Így korrekt.
Valahogy így, ilyesformán kellene ezt is csinálni. Persze NET-en nem lehet, nem szabad elküldeni a mintát, mert no, tudjuk...
Hanem pl. fax-on vagy levélben a kinyomtatott fejlécet elküldeni - hogy kb. ez így és így fog kinézni. Kell e a végeleges változata digitális formában?
Persze a mintáért meg el kell kérni mondjuk 10-20%-s árat.
Ja, és véleményem szerint a "károsult" ebben az esetben nem fog pert nyerni (ha már odáig jut a "ügy"), mert az áru nem hibás. "Csak" nekem nem tetszik - kijelentéssel nem lehet pert nyerni. - szerintem.
Fodrásznál elrontani el lehet egy hajat,
de hogy nekem ez a frizura nem tetszik, adják vissza a pénzem - hát ilyen nem létezik.
Persze létezik minőségi kifogásolhatóság, de az nem konkrétan a külsejére vonatkozik. És itt csak a külső - tetszik, nem teszik-, a kifogásolt akármi.
Hát az igazság az, hogy ha 10-ből 2 munkámat, gyakorlatilag ellopják, az szerintem így is túl sok.
Persze, úgy gondolom, hogy itt megint felmerül egy morális kérdés, hogy vajon hány dizájner használ teljesen legaláis szoftvereket, és ezek közül hányan pattognak, hogy lenyúlták a grafikájukat.. ;)
Hitetlen: Tőllem meg 39 Ft-ot egy A5-ös fénymásolásáért és még felárat is akartak kérni, hogy az igazolványom mellé betegyek egy másikat is, hogy legalább tele legyen az egyetlen oldal :D
Logós balhé: Szerintem az ipse arra gondolt, hogy a háttér televan a készítő cég vizjelével.
Bagi Zoltán 2007-06-06, 12:34 Magyarország nagyon ott van a lehúzásokban. Ezért is nagyon jó dolog, ha egy mondjuk egy ilyen fórum köré sikerül a webfejlesztés különböző területéről toborozni és ideeszoktatni látogatókat. A saját személyes hírnevét, szavahihetőségét kockáztatva odafigyel mindenki a minőségre, és hát a bartel lehetőségek tárháza a végtelenhez tart. Szóval érdemes házon belül megoldani, amit csak lehet:)
Magyarország nagyon ott van a lehúzásokban. Ezért is nagyon jó dolog, ha egy mondjuk egy ilyen fórum köré sikerül a webfejlesztés különböző területéről toborozni és ideeszoktatni látogatókat. A saját személyes hírnevét, szavahihetőségét kockáztatva odafigyel mindenki a minőségre, és hát a bartel lehetőségek tárháza a végtelenhez tart. Szóval érdemes házon belül megoldani, amit csak lehet:)
Hát bizony, de legalább a SEO mérhető.
Megrendelem ezt és ezt SEO tágykörben, és oly szépen látni az eredményt. Sikerült e vagy nem. Teljesítettem e a megbízó kívánságát, vagy sem.
Ez a megrendelést szépen, egyértelműen le lehet írni egy szerződésben.
A SEO nem a szépség elvont fogalmával "köt üzletet".
"csak matematika" (ha megfelelő helyen vannak a 0-ák és az 1-esek, lehet fizetni :D )
Bagi Zoltán 2007-06-06, 12:54 Maga a seo bérezés nem ennyire egyszerű ám. Mint máshol sem itt sem feketék és fehérek a dolgok. Egy kulcsszó elsőségért folytatott verseny árát borzasztóan nehéz felmérni. Vannak meglepően könnyen elért eredmények, és vannak, amikbe ha akár belegebedsz sem fogsz odaérni, mert 5-6 éves domainek bebetonozva parkolnak a csúcson. Ráadásul, ha megkeres valaki rögtön 15 szóra szeretne első lenni, és fizetni persze majd csak akkor akar, ha ott az oldal. Szerinted így mi motivál? Hát igen eltaláltad, semmi. Ezért foglalkozok mostanában mással és kizárólag nagyon-nagyon kedves embereknek segítek, lásd a poszt elején lévő testvérpárt. Mikor leültem velük tárgyalni (lejöttek Bp.-ről Veszprémbe) és mélyen belenéztünk egymás szemébe egyből tudtam, hogy itt nem lesz átvágás. Ők mondták mit kérnek, én mondtam mi kell hozzá, az eredményt mondjuk nem tudtam 1 hónap alatt elérni, mert 2 szer lett totál újraindexelve a lapjuk. Mindegy összejött és akkor tessék...:o (http://seo.forum.hu/showpost.php?p=4276&postcount=1)
Maga a seo bérezés nem ennyire egyszerű ám. Mint máshol sem itt sem feketék és fehérek a dolgok. Egy kulcsszó elsőségért folytatott verseny árát borzasztóan nehéz felmérni.
Igen igen, az árát nehéz megállapítani. De az eredmény mérhető.
Tehát vita - elvben-, az eredményben nem lehet.
Itt a lenyúlás talán ott megy, hogy a SEO cég azzal "veszi", "eteti" meg a vevőt, hogy
jánospércsi zsuzska nénike bio mézecskéje // kulcsszóra akar optimalizálni és pénzt kérni.
Ám ha a megrendelő kívánsága már pedig ez a kulcsszó, akkor nincs hiba, már ha ezt a megrendelést teljesíti is.
Fordított helyzetben meg a vevő könnyen léphet le a megrendelt áruval - , mert hát hogy "veszem tőle vissza" a Google helyezést?
De legalább az eredmény minden kétséget kizárólag egyértelmű.
Én azt gondolom, hogy ha a megrendelő akar egy ilyen degenerált keresőkifejezéstre elsőnek lenni, és a SEO cég nem jelzi neki, hogy ez abnormális, és az életbe nem lesz normális látogatottsága, így eredménye belőle, az ugyanolyan etikátlan lehúzás a cég részéről, függetlenül, hogy nem Ők javasolták.
Ha teszemazt van egy a Zoltán által is melített 5-6 éves domain, amit odabetonoztak a csúcsra, szerintem biztos van valami technika amivel azért ki lehet ütni egy ilyen lapot. ;)
Bagi Zoltán 2007-06-06, 13:39 Ha teszemazt van egy a Zoltán által is melített 5-6 éves domain, amit odabetonoztak a csúcsra, szerintem biztos van valami technika amivel azért ki lehet ütni egy ilyen lapot. ;)
Valóban van, de az nagyon-nagyon etikátlan és visszataszító dolog, spammolás szintű:cool:
Én azt gondolom, hogy ha a megrendelő akar egy ilyen degenerált keresőkifejezéstre elsőnek lenni, és a SEO cég nem jelzi neki, hogy ez abnormális, és az életbe nem lesz normális látogatottsága, így eredménye belőle, az ugyanolyan etikátlan lehúzás a cég részéről, függetlenül, hogy nem Ők javasolták.
Már megint szubjektív az, amiről beszélünk.
Ki mondja meg, és miért, hogy a megrendelőtől optimalizálni kívánt kulcsszó, "degenerált-abnormális" e vagy sem?
És ha csak kissé abnormális? Illetve kinek az? Nekem? És ha neked nem az? Most azon "álljunk" le vitázni, hogy tetszik, e vagy sem a kulcsszó?
Nem dolgoztál még ruhaboltban? Én sem, de azt tudom, hogy ha nem is áll egy ruha valakin jól, ha ő ezt akarja, ha neki ez tetszik, nem én fogom neki megmondani, hogy ez számára nem előnyös :mad:
Nem tanácsot kér, hanem árut. Teljesítem. Nincs ebben semmi kivetnivaló.
Az már más tészta, hogy ha tanácsot kér, én meg sunyi módon azt mondom, hogy a jánospércsi zsuzska nénike bio mézecskéje kulcsszóra nyerő dolog optimalizálni.
De a tanácsadás már más téma.
Ám ha valaki ezzel a speciális kulcsszóval keres meg E-mail-ben, vagy bárhogy, én zokszó nélkül teljesíteném, és nyugodtan aludnék éjszaka.
Nem én fogom eldönteni, hogy a megrendelésnek van e értelme, vagy sem.
Hogy a megvásárolni kívánt ruha előnyös e a vásárló számára, vagy sem.
Ha kérdezi, ha tanácsot kér, úgy etikus, ha az igazat mondod.
De ha csak vásárolni jön be az üzletembe, hát én odadom neki a legkacifántosabb kulcsszóhelyezést, amit csak raktáron va - ha a vevő ezzel a szándékkal jön.
Egyébként is, a kéretlen tanácsért az esetek többségében úgy megsértődnek, hogy csak na.
De hölgyem, önnek nem előnyös derékban az a ruha, amit most meg szeretne vásárolni. Biztos ön ebben? Nézte magát tükörben? Igen-igen, ott derékban, látja? kihangsúlyozza a többletet. Hát nem látja? [...]
Mondjam meg kéretlenül a megrendelőnek, hogy az ő logikája, gondolkodása, ízlése nem jó? pfff, :cool:
Zoltán:Ha nyerni akar valaki akkor tényleg gusztustalan dolog, cirka mint a cél előtt felrúgni a futót, de ha lelépnek fizetés nélkül egy jó helyre felvitt honlappal, akkor szerintem azért mindenkinél előkerül a "mérleg", hogy kinek mi az etikátlanabb.
Az hogy lelépnek a jó helyezésű honlappal fizetés nélkül, vagy az, hogy ezért cserébe hazavágja a lapját.
Hát nem tudom. Nehéz ügy.
Hitetlen: Ne haragudj, nem akarok veled etikai vitákat folytatni, de én azt hiszem, hogy a ruhaboltot nem szabad összehasonlítani egy SEO-val.
Egy keresőkifejezésről egy szakember tudja, mennyire értelmes az adott témakörben, és ezért én azt gondolom, hogy a szakembernek, ha mást nem is, de legalább jeleznie illene a megrendelő felé, hogy ennek így ebben a formában semmi értelme, mert télny, hogy egy hét és toppon van a lapja, de az is, hogy gyakorlati jelentősége nem lesz.
Természetesen, ha a megrendelő köti az ebet a karóhoz, akkor megérdemli.
Bagi Zoltán 2007-06-06, 14:30 Az hogy lelépnek a jó helyezésű honlappal fizetés nélkül, vagy az, hogy ezért cserébe hazavágja a lapját.
Zsolt, az a jó, hogy az interneten szintén működik a karma:)
Zsolt, az a jó, hogy az interneten szintén működik a karma:)
Zoltán , most megfogtál. :D
Én az életben sem hiszek a karma létezésében.
Az én személyes tapasztalataim szerint a legtöbb esetben azok futottak be, akik bevállalták a mocsokságot, Te viszont léptékekkel tapasztaltabb vagy ezen a téren, így sem cáfolni, sem teljes szívvel elfogoadni nem tudom ezt a dolgot.:rolleyes:
Bagi Zoltán 2007-06-06, 14:44 Nem vagyok ám tapasztalt, csak egy suhanc. Egy éve sincs, hogy elkezdtem html-t szerkeszteni frotpédzsen. Én úgy tapasztaltam eddig, hogy mindenkinek van egy "ludasmatyiszorzója". Kinek alacsonyabb, kinek magasabb, de az tuti, hogy van. Nekem sajna elég magas, szóval oda kell figyelnem:o
Tapasztaltabbat írtam, Zoltán ami ezen a téren tény. ;)
És mondom ezt, minden nyalási szándék nélkül. :D
Az, hogy le tudnak-e lépni csak szerződés kérdése. Jó szerződést kell kötni és majd ha megy a felszámoló a céghez, akkor majd könyörögni fog, hogy kifizethesse az eredeti követelés dupláját vagy háromszorosát. Az etikai kérdésben pedig hitetlennel értek egyet. Persze érdemes rákérdezni, hogy biztos ezt akarja-e és ha igen teljesíteni kell. Ha az ügyfél véletlen nem teljes elégedett, hogy első az "fghj" szóra akkor egy kis kompenzációt lehet neki adni (de ha magadból indulsz ki te is elégedett lennél, hülye lenne bárki is azt mondani, hogy ezt kértem, jól meg is csinálták, de a végén kiderült, hogy én kértem hülyeséget). Az üzlet az üzlet és nem apácanevelde.
Bagi Zoltán 2007-06-06, 16:35 Én értem amit mondotuk Hitetlennel, de ez olyan mint a vak koldus kalapjából kivenni az aprót. A pszicho tanárom azt mondta, hogy az embereket sarkítva természetesen be lehet sorolni farkasnak, kutyának és nyuszinak viselkedésük alapján. És az ilyen hozzáállás nálam a farkasokat idézi.:)
Szerintem nem farkas, egyszerűen csak túlélési ösztön. Szerintem a legnagyobb cégek is ebből születnek: van rá igény - van, hülyeség - igen, de nem baj mert megveszik. Sőt ha megnézed a reklámokat, azokban a szemedbe hazudnak. Pl. aki 200 % thm-es hitelt hirdet az korrekt?
Így szerintem amiatt senkinek se lehet lelkifurdalása, hogy kapott egy megrendelést, amit az ügyfél kívánsága szerint, kiválóan teljesített.
Bagi Zoltán 2007-06-06, 16:49 A lelkisimeretfurdalás és a kíválóan teljesítt munka nyílván maximálisan szubjektív dolog, és nekem itt csúszik el a dolog:)
Itt akkor meg át lehet térni, hogy valaki hosszú/rövid távon gondolkodik.. Mert van egy olyan kategória is (a prgiziben szerepel is kizáró ok-ként), hogy "gyanutlan emberek megtévesztését szolgálja, hirdeti".. Szal aki egyszer becsapva érzi majd magát az soha többet nem vesz igénybe onnét semmit.. És Magyarország kis ország.. szal gyorsan elfogynak ezek az emberek..
Én értem amit mondotuk Hitetlennel, de ez olyan mint a vak koldus kalapjából kivenni az aprót. A pszicho tanárom azt mondta, hogy az embereket sarkítva természetesen be lehet sorolni farkasnak, kutyának és nyuszinak viselkedésük alapján. És az ilyen hozzáállás nálam a farkasokat idézi.:)
Persze hogy embere válogatja, de majd figyeld meg magad is, az esetek 99%-ban sértés lesz belőle, ha az eladó "ízlésesebbnek" akar tünni, vagy is pontosabban a mi példánknál maradva: "okosabbnak" akar látszani, mint a vevő.
1. A vevőnek mindig igaza van.
2. A vevő mindig okosabb, ügyesebb, szebb és jobb ízléssel megáldott ember mint én, az eladó.
ezek oltári régi alapigazságok.
Ha ezzel szembe megy valaki, elveszíti az ügyfelet.
Dicsérni kell még a hatökör-hülye kívánságokat is - és az az ügyfél repdesni fog az örömében, hogy Ő milyen okos, szép és a többi és a többi...
Ha már nagyon de nagyon etikusnak szeretnék maradni, hogy hú ha, most megszállt engem a kisangyalka, és ezzel az ügyféllel most jót teszek, mert látom, hogy a témában totál K.O. a csávó, hát akkor max nem csak a jánospércsi zsuzska nénike bio mézecskéje kulcsszóra optimalizálok, hanem "titokban", a MÉZ szóra is.
Oszt letudtam az évi jócselekedeteimet, és ennyi.
Figyeld meg, az az eladó sokkal-sokkal több "árut" ad el, aki "nyalizik", jópofáskodik, és ami a legfontosabb, bólogat a kedves vevőnek,
mint aki okosabbnak akar látszani.
Hát igen, úgy vannak vele a vevők, ha már fizet valamiért, akkor legalább okosnak és szépnek higyjék őt.
Ebből én nem csinálnék lelki problémát, max. a végén rájön az illető, hogy ez mekkora hülyeség volt, és legközelebb kikéri elötte a véleményemet, mielött még egy badarságot elkövetne.
A lényeg, hogy mindig elégedett legyen az ügyfél.
Amit kér, azt add neki, és elégedett lesz - ha nem is az áruval, de veled biztosan.
Akkor ebben az országban senki nem venni semmit ;). Egyébként ha meg Te nem csinálod meg neki, akkor elmegy máshoz aki megcsinálja. Ha üzletileg korrekt akarsz lenni és az ügyfél ragaszkodik az elképzeléséhez, akkor adsz neki kedvezményt és akkor már tényleg mindenki boldog lehet.
Itt akkor meg át lehet térni, hogy valaki hosszú/rövid távon gondolkodik.. Mert van egy olyan kategória is (a prgiziben szerepel is kizáró ok-ként), hogy "gyanutlan emberek megtévesztését szolgálja, hirdeti".. Szal aki egyszer becsapva érzi majd magát az soha többet nem vesz igénybe onnét semmit.. És Magyarország kis ország.. szal gyorsan elfogynak ezek az emberek..
Hát jó, de a vita most azon van, hogy amit kér a megrendelő, teljesíteni e kell úgy, hogy vissza nem kérdezek: Ez biztos? Hiszen ez "marhaság", MERT..., és akkor megpróbálom győzni, hogy miért.
És mi lesz a vége? - hogy úgy is ragaszkodni fog a lila- vagy hupikék-, vagy bugyirózsaszínű házához, hiába no, az ember nem csak hatökör, de még csökönyös is.
Amit meg most te említesz kedves g-easy, az már az, hogy szabad e hazugságokat, elferdítéseket reklámozni.
Abban igazad van - hogy hosszútávon ez nem kifizetődő.
Bagi Zoltán 2007-06-06, 17:04 Hitetlen, nem értek ezzel egyet. Egyszerűen azért nem, mert én nem így gondolkodom. Természetesen van olyan seo-s nem fogom linklni, aki jól teletömi a lapodat a háttértől picit eltérő színű kulcsszavakkal, (olyan szinten, hogy amikor megláttam, majdnem elhánytam magam) és legombol 90e + áfát. Az árat is a honlapjukról tudom. Ők nyílván úgy fognak cselekedni, ahogy te azt leírod.
Én nem ez a típus vagyok. A kulcsszóválasztást sem igazán bíztam még rá soha a vevőre, és azért nem, mert nem ért hozzá. Ő hozza a puskát én meg keresek bele töltényt. Aki optimalizálást kér nem nagyon fogja játszani az eszét, mert tudja, hogy a kivitelező olyat tud, amit ő nem.
jaja.. időközben rájöttem, hogy én itt egy kicsit elnéztem valamit.. :o
Hitetlen, nem értek ezzel egyet. Egyszerűen azért nem, mert én nem így gondolkodom. Természetesen van olyan seo-s nem fogom linklni, aki jól teletömi a lapodat a háttértől picit eltérő színű kulcsszavakkal, (olyan szinten, hogy amikor megláttam, majdnem elhánytam magam) és legombol 90e + áfát. Az árat is a honlapjukról tudom. Ők nyílván úgy fognak cselekedni, ahogy te azt leírod.
Én nem ez a típus vagyok. A kulcsszóválasztást sem igazán bíztam még rá soha a vevőre, és azért nem, mert nem ért hozzá. Ő hozza a puskát én meg keresek bele töltényt. Aki optimalizálást kér nem nagyon fogja játszani az eszét, mert tudja, hogy a kivitelező olyat tud, amit ő nem.
Ebben igazad van. nem tudom, SEO megrendelésem sosem volt - meg szerintem sosem lesz. :D
Magamból kiindulva - gondolom egy rakás marhaság vásárlása után-, mára már az esetek többségében rábízom a szakemberre, hogy csinálja úgy a dolgot, ahogy ő jónak látja. Aztán vagy jó lesz, vagy nem. Én már beláttam, hogy döntően nagyon hülye tudok lenni különböző témákban. :D
Én már inkább nyuszi vásárlótipus vagyok :D
Természetesen van olyan seo-s nem fogom linklni, aki jól teletömi a lapodat a háttértől picit eltérő színű kulcsszavakkal, (olyan szinten, hogy amikor megláttam, majdnem elhánytam magam)
Szerintem ekkor az ügyfél sem lesz elégedett. A terméket úgy kell eladni, hogy az ügyfél elégedett legyen. A javasolgatós technikával meg azért kell vigyázni, mert ha valami rosszul sül el, akkor te leszel a hibás és még egy kis kártérítést is a nyakadba var.
Én még hiszek "minőség győz" elvben. Az élet-halál harcban az a taktika válik be a legjobban, mikor sokmindent tudsz szolgáltatni. A lényeg az, hogy az igazi tudást csak a legvégén kell odaadni, mikor már tuti az üzlet. A "tesztelés" ideje alatt csak mellékes szolgáltatásokról (nyilván ami azért kapcsolódik ahhoz amivel megkertestek) szoktam tárgyalni s megegyezni. Mikor "belém szeretett", akkor húzom elő az igazi ajánlatot.
Egyébként Zolikám! Ha lehet ilyet kérdezni...Ki volt az a galád cég?
Netallica 2008-07-25, 23:23 Saját tapasztalat, hogy a logós megrendelések az egyik leginkább necces dolgok. Tényleg annyira szubjektív a végén a megítélés (általában az nyer amire a legkevésbé gondolt a designer, csak bővítette a sort), hogy tényleg előfordulhat, hogy a megrendelő úgy érzi, hogy ő nem ilyet szeretett volna.
Mi erre azt az egyszerű megoldást találtuk ki, hogy számlázunk 50% előleget, majd elkészítjük a terveket (3-4-szer többet mint szokás"), majd a kiválasztottból még egy halom tervet. S ha akkor sem sikerül elcsípni a megrendelő ízlését akkor az előleg marad nálunk munkadíjként, a másik felét pedig nem fizeti a megrendelő mert nem elégedett a végeredménnyel.
Persze itt is benne van a pakliban, hogy igazából mindenki rosszul jár, de egyszerűen nem találtam még jobb megoldást. Amúgy a logós palinak aztán mi csináltuk meg a logóját. Semmi extra, egyszerűen megkapta pontosan azt amit kért és elsőre el is fogadta.
A 20%-os desgin lopás pedig egyszerűen horror. Sajnos az mp3 és DivX korban már nem érzik át rendesen az emberek, hogy ez is csak lopás. Mit mondanának egy olyan pékről aki azt mondaná, hogy a kiflik 20%-át minden reggel a konkurenciától lopja... Csak azért mert ez digitális még ugyanúgy dolgozott vele valaki, ugyanúgy pénzbe, időbe, tehetségbe került neki.
Az utóbb írt dolgokkal kapcsolatban pedig, hogy ha a megrendelő ezt kéri ezt kapja azért van egy alap igazság: Ha utána nem lesz elégedett a szolgáltatással, hiába kapta maximálisan amit akart (mert mondjuk nem lesz elég látogatója mert rossz kulcsszót akart) akkor nagy eséllyel nem lesz mégegyszer ügyfél. Márpedig a visszatérő ügyfelek ezen a piacon is elég nagy súllyal bírnak. Szóval igenis érdemes meggyőzni, hogy mit akarjon, mert hosszú távon mindenkinek az lesz a nyerő.
Persze vannak olyan emberek akik erőltetik a saját hülyeségüket (neki azért is kék háttéren piros betű kell), nekik tényleg csak meg kell adni amit akarnak :)
A 20%-os desgin lopás pedig egyszerűen horror. Sajnos az mp3 és DivX korban már nem érzik át rendesen az emberek, hogy ez is csak lopás. Mit mondanának egy olyan pékről aki azt mondaná, hogy a kiflik 20%-át minden reggel a konkurenciától lopja... Csak azért mert ez digitális még ugyanúgy dolgozott vele valaki, ugyanúgy pénzbe, időbe, tehetségbe került neki.
Ha valaki kér látványtervet tőlünk és kéri, hogy küldjük át, akkor röhögünk egyet magunkban és vagy laptopon, vagy projectoron prezentáljuk a munkát személyesen, kreatív munka nem hagyja el az irodát :)
Netallica 2008-07-25, 23:55 Ha valaki kér látványtervet tőlünk és kéri, hogy küldjük át, akkor röhögünk egyet magunkban és vagy laptopon, vagy projectoron prezentáljuk a munkát személyesen, kreatív munka nem hagyja el az irodát :)
Csak ezzel az a gond, hogy mi (és szerintem a netes vállakozások nagyrésze) az egész országba vállall megbízást, legtöbbször telefonos és mail-es kapcsolattartással, ezért a személyes bemutatás nem igazán jöhet szóba.
Ha valaki kér látványtervet tőlünk és kéri, hogy küldjük át, akkor röhögünk egyet magunkban és vagy laptopon, vagy projectoron prezentáljuk a munkát személyesen, kreatív munka nem hagyja el az irodát :)
Ide kapcsolódó téma. Bár nemtom :) Lehet kövezni.
Egy programozó ismerős mondta, ha weboldalt/webalkalmazást készít valakinek és a megbízó nem hajlandó fizetni többszörös felszólításra sem, akkor lép életbe a b terv. Az előzőleg elrejtett fv egy idő után letörli (mondjuk egy hónap?) az adattáblákat és a fájlokat, vagy csak egyszerűen használhatatlanná teszi az oldalt. Belépni nem érdemes az ftp-re és onnan törölni, mert az per alapja lehet. (tudatosan tönkretetted)
Persze tegyük fel az ügyfél nem tudja mi az a backup :)
Ha időben fizet, akkor semmi gond, külsőleg inaktívvá teszed a "védelmet".
Mennyire van ilyesminek alapja a való életben?
Netallica 2008-07-26, 01:09 Jogilag ugyanolyan necces ha rejtett funkciókat raksz egy script-be mintha ftp-ről törölted volna. A szerződésbe, megállapodásba előre be kell ezt is írni akkor rendben.
Egyszerűbb és sokkal biztosabb módja a programok esetén ha saját szerveren készül és ott kerül bemutatásra, majd a fizetést követően mentjük át a végleges helyére. S reménykedünk, hogy azon a szerveren is ugyanazok a php és sql beállítások :D
Jogilag ugyanolyan necces ha rejtett funkciókat raksz egy script-be mintha ftp-ről törölted volna. A szerződésbe, megállapodásba előre be kell ezt is írni akkor rendben.
Jogilag épp eléggé necces az is, ha a megrendelő nem fizet. :D Ellenben az érvelésed rendben van, de a vevő is lehet paranoiás - honnan tudhatja, hogy nem lépsz le a pénzével és a szervereddel együtt?
Ez körülbelül olyan, mint a hollywoodi filmekben, midőn két aktatáskás figura araszol egymás felé a hídon, és szeme sarkából mindkettő azt vizslatja, melyik megcsillanó emeleti ablakban van távcsöves... :001_cool:
Netallica 2008-07-26, 01:23 Ez körülbelül olyan, mint a hollywoodi filmekben, midőn két aktatáskás figura araszol egymás felé a hídon, és szeme sarkából mindkettő azt vizslatja, melyik megcsillanó emeleti ablakban van távcsöves... :001_cool:
Hát igen, a virtuális üzletek többsége ilyen :D
Mivel egyedi megrendelésről van szó, ilyenkor azért a megrendelő is sejtheti, hogy ami elkészül azt utána nem tudod meghirdetni a bazárban, szóval nem fogsz lelépni vele.
Ha volt előleg (minimum 50%) akkor nem fontos a saját szerver, de akkor is érdemes egy saját titkos jelszót adni magunknak az admin felülethez. Vagy mint írtam a legtutibb, hogy bele kell venni a szerződésben, hogy a pénz beérkezését követően aktiválod a honlapot. Esetleg belel lehet tenni ilyen aktiváló inputot, s amíg nincs aktiválva nem tud rendesen futni.
Netallica: Amikor összeomlik az oldal, te csak szétteszed a kezed, hogy biztos bugos volt még ;) (persze reméld h nem bugkeresnek :D)
Amúgy ez az aktiváló kód nem rossz ötlet.
Csak ezzel az a gond, hogy mi (és szerintem a netes vállakozások nagyrésze) az egész országba vállall megbízást, legtöbbször telefonos és mail-es kapcsolattartással, ezért a személyes bemutatás nem igazán jöhet szóba.
Ez csak a designra vonatkozik. Ha valaki túl messze van, fizesse ki a látványterveket előre, vagy keressen mást. Budapest pedig elég nagy piac.
Programozásnál én is a saját szervert támogatom, de az sokkal jobban védhető. A következő projcet PHP kódja már össze lesz "zagyvásítva", hogy vértizzadva lehessen belenyúlni.
Azt hiszem pontosítom még.
Szóval amíg nem vagy kifizetve (ilyen szerződést kell írni), jogilag tiéd a cucc, addig azt csinálhatsz vele amit akarsz, tehát eltüntetheted, de ha belépsz az ő ftpjükre akkor az már betörésnek minősül. Na ennyi. :)
Netallica 2008-07-26, 12:43 Persze, jogilag akkor is a tiéd a cucc ha nincs róla szerződés, addig amíg nem fizet, viszont akkor sem építhetsz bele olyan dolgot ami nem szerepel a megállapodásban.
Legalábbis szerintem nem, bár nem vagyok jogász, de ha ezt megteheted akkor ilyen alapon beépíthetsz egy webftp-t a scriptbe és ha nem fizet bármit megtehetsz úgy, hogy kizárólag a te scriptedet használod.
A legtutibb amúgy az lesz, hogy ha beérkezett az összeg 100%-a, akkor átmásolom az ő szerverükre, ez valószínüóleg javít majd a fizetési morálon is :D
kleinpeter 2008-07-26, 16:16 Én egy furfangosat kérdeznék... mert ha nem akapok rá választ az eszem megáll :D ... nem hiszem,h illik ebbe a részbe de igy h beleszödetem az előbbi mondatot igy talán egy picit....
szoval a googleanalytics megosztásárol lenne egy kérdésem:
meg lehet azt csinálni, h nekem van egy oldalam és a beilesztett GA kodot megoszam egy másik gmailes cimmel, h Ő is ugyn azt láthassa amit én? És hogy miért nem adom meg neki a jelszavam? mert van ott más is ami privát.
Az érdekelne, h meg tudom ezt csinálni anélkül, hogy mondjuk az odlalbe keljen rakni még egy kodot.
Köszönöm segítséeteket...
Üdv, Péter
Szia, szerencséd van, mert nem fog megállni az eszed :) Gond nélkül meg lehet osztani az accountot.
User Manager»
Number of Users: 1
Majd ADD USER.
Kész.
kleinpeter 2008-07-26, 17:17 Aztabetyár... :)
Közelebb volt a megoldás mint hittem.... nem láttam a fától az erdőt :D
Nagyon szépen köszönöm.... hát ez most feldobott.
Köszi!!!
Péter
Tegnap fél órát kerestem a mobilomat, sehol... még rend is volt véletlenül :) Egy lámpa tetején volt, szemmagasságban :)
Egy szemüveggel jártam én is hasonlóképpen. Aprólékosan felforgattam a házat, mire észrevettem, hogy a fejemen van. :)
Én gyakran ilyesmit a mobilommal játszok el. Keresem keresem, eltelik fél perc és rájövök, hogy a kezemben volt :thumbup:
torrestoni 2008-08-04, 19:46 Nah, nekem az eszem tényleg megállt. Kedves barátom lánya gyakran jár el szórakozni különböző helyekre. Ma telefonált nekem, hogy mi történt Vasárnap. Szokásos módon elment a barátaival egy helyre, ami két szintből áll,s az alsó szint felett van egy függő folyosó. Egy részeg legény fogta magát s onnan lehajított egy üres sörösüveget, amely telibetalált egy lent álló lányt. Szegény súlyos sérülést szenvedett... Már ez no comment, de az, ami utánna történt, még inkább. hihetetlennek hangzik, hogy annyi emberből senki sem látta hogy ki volt az, illetve, már az is megdöbbentő, hogy az "elkövető" egyáltalán megpróbálta megúszni. Nyilván a barátai is tudtak róla... A klub vezetője úgy döntött hogy bezárja a kapukat, a lányt a mentők elvitték, majd a rendőrség kint várakozott. Leállították a zenét, világítást kapcsoltak, különválasztották a fiúkat a lányoktól, majd a sor egyik szélétől kezdve megpróbálták előkeríteni az eszement fiatalt. Mindenkit megkérdeztek, s aki nem tudott válaszolni, az kapott egy hatalmas pofont az "security" emberétől. Pár ember így ártatlanul még kellemetlenebb helyzetbe került, majd felnyújtotta a kezét a "tettes". Elsőként bocsánatot kértek az ártatlanoktól, elbeszélgettek a fiúval, s utána átadták a közegnek...
Számomra az egész felháborító, és elfogadhatatlan.
"...Magyarország benned van...": )
Tegnap fél órát kerestem a mobilomat, sehol... még rend is volt véletlenül :) Egy lámpa tetején volt, szemmagasságban :)
ez azért van mert csak fehér lyukak vannak a szemed helyén:)
A nők nem így nyilatkoznak, amikor a mélyére néznek :)
A probléma ott lehet, hogy a szemem rossz helyre továbbítja az információkat, kezdek félni, hogy mikor fogom hallani a színeket :D
|
|